AcuMedina

Hoitomuodot

Akupunktio / Mikroakupunktio

akupunktioneulatAkupunktio on hoitokeino, jossa ohuita, steriilejä kertakäyttöneuloja pistetään hoitosuunnitelman mukaisiin akupisteisiin. Pisteet sijaitsevat valtaosin meridiaaneilla, joita on 12 pääkanavaa (6 ylä- ja 6 alaraajoissa) ja 2 extrakanavaa. Akupisteet ovat kuin pieniä kaivoja, joiden välityksellä kehon Qi-väylät (meridiaanit) avautuvat ulospäin. Akupisteisiin vaikuttamalla voidaan vapauttaa energian virtausta ja auttaa kehoa tasapainottamaan itse itseään.

Mikroakupunktiossa nähdään kehon eri osien heijastavan elimistön kokonaisuutta. Vastaanotollani käytän mikrosysteemeinä korvia (auriculoterapia) ja vatsan aluetta (abdominal -akupunktio) hoitamaan koko kehon epätasapainotiloja. Korvassa olevia akupisteitä ja vyöhykkeitä voidaan hoitaa akupainannalla, stimulaattorilla, neuloilla, mikrokuppauksella ja magneettisilla kuulilla. Vatsan aluetta voidaan hoitaa mm. neuloilla, moksalla ja akupainannalla. Mikroakupunktuuri on osoittautunut tehokkaaksi hoitomenetelmäksi, joko itsenäisenä tai muun hoidon tukena.


Akupainanta

akupainantaAkupainanta on samankaltainen kuin akupunktio, mutta akupisteiden käsittely tehdään neulojen sijaan sormilla pitkäkestoisin paineluin. Menetelmä sopii hyvin neulotusta pelkäävälle. Akupainanta laukaisee tehokkaasti lihasjännityksiä (mm. kiputilat), lisää energian kiertoa ja vahvistaa aineenvaihduntaa.

 

 


Moxibustio

moxibustio

 

Moxibustio eli moksa tarkoittaa akupisteen, meridiaanin tai kehon tietyn kohdan lämmittämistä. Useimmiten moksan välineinä käytetään kuivatusta yrtistä tehtyä moksasikaria, -kartioita tai -villaa. Moksatekniikoita ovat mm. suoramoksa, neulamoksa ja moksalaatikko. Lämpö tehostaa kehossa energian liikettä hoitaen samalla Kylmästä ja Kosteudesta johtuvia palelun ja kivun oireita. Kivuliaat kuukautiset, hedelmättömyys, tietyt vatsan alueen kivut, ripuli ja yövirtsaus ovat tehokkaasti moksalla hoidettavia vaivoja.

 

 

 


Kuppaus

kuppausKuppaus on myös länsimaissa tunnettu, ikivanha kiinalainen hoitomenetelmä. Pyöreään kuppauslasiin tehdään alipaine liekin avulla ja kuppi asetetaan akupisteisiin tai kuljetetaan meridiaaneilla. Kuppausmenetelmistä yleisimpiä ovat kuivakuppaus, neulakuppaus, vaihto- ja nopea kuppaus, liukukuppaus sekä mikrokuppaus. Kuppauksella hoidetaan kiputiloja, huonoa verenkiertoa ja ruoansulatusta, päänsärkyä, ja vilustamista etenkin sen alkuvaiheessa. Kuppaus voi aiheuttaa pintamustelmia, mutta kivuttomat mustelmat häviävät yleensä muutamassa päivässä.

 


Gua sha

guasha

Gua Sha  on kivestä tai vesipuhvelin sarvesta tehty luinen lasta tai kampa, jolla kaavitaan öljyttyä ihoa hierovin liikkein. Hoito soveltuu hyvin niska-hartiaseudun ja selän ongelmiin. Gua Sha tehostaa kehon aineenvaihduntaa, pintaverenkiertoa ja rentouttaa jännittyneitä lihaksia.

 

 

 


Akuvasara

akuvasaraAkuvasara eli Luumunkukkavasara on pieni vasaramainen väline, jonka päässä on viisi tai seitsemän neulaa. Ihoa kevyesti stimuloiden sillä voidaan hoitaa mm. ihosairauksia, mustelmia ja paikallisia kipualueita. Menetelmä aktivoi ihonalaisia kudoksia , Qi-energiaa ja Verta.

 

 


Akuteippaus

akuteippaus Akuteippaus soveltuu akuutteihin tai kroonisiin nivel-, jänne-, niska-, selkä- ja alaselkäkipuihin sekä venähdyksiin ja nyrjähdyksiin. Tyypillisiä ovat mm. tenniskyynärpää, jäätynyt olkapää ja plantaarifaskiitti (luupiikki), joissa teippausta voidaan käyttää akupunktiohoidon lisänä. Teippaus lisää nivelen liikkuvuutta ja normalisoi lihaksen toimintaa. Lisäapuna se on myös sisäisten tilojen hoidossa kuten suoliston häiriöissä, kuukautisongelmissa, päänsäryissä ja jopa tinnituksessa. Akuteippaus ei ole urheiluteippausta vaan se perustuu akupunktioon, osteopatiaan ja on samankaltainen kinesioteippauksen kanssa.


Ravitsemus- ja elämäntapaohjaus

ravitsemusRavitsemus- ja elämäntapaohjaus on merkittävä osa perinteistä kiinalaista lääketiedettä.
Kiinassa usein sanotaan, että 70 prosenttia sairauksista johtuu elämäntavoista ja lääkehoitoa tarvitaan vain 30:een prosenttiin sairauksista. Tai että lääkkeellä ja ruoalla on sama alkuperä. On tärkeää pitää huolta itsestä terveenä ennen kuin sairaus ilmenee, sillä terveelliset elämäntavat ehkäisevät sairauksia. Vanha kiinalainen lääketieteen kirja sanookin: ”Syö ja juo, liiku ja nuku säännöllisesti, se pitää mielen ja kehon tasapainossa.” Elämäntavoissa korostetaan kohtuullisuutta, säännöllisyyttä sekä yksilöllisyyttä ja vuodenaikojen mukaan elämistä. Nämä ovat oivallisia ohjenuoria myös meille länsimaisille ihmisille. Vastaanotolla osana hoitosuunnitelmaasi käymme yhdessä läpi terveyttäsi tukevia elämäntapamuutoksia ja itsehoito-ohjeita. Sinä teet valintoja edeten pienin askelin.